Geschiedenis en dromen komen samen in B&B Nooit Gedagt aan de Eegracht
De zon scheen over de IJlster overtuinen, de grachten werden druk bevaren. Het was een mooie zomerdag, ergens in juli 2020. Marcel en Lionne hadden toen niet kunnen bedenken dat ze nog geen half jaar later de trotse eigenaar zouden zijn van een woning op de plek van de oude gereedschapsfabriek van Nooitgedagt. En niet alleen dat: op de begane grond hebben ze een fraaie bed and breakfast ingericht.
Het stel uit Haarlem fietste een paar dagen door Friesland. Aangekomen in Sneek stelde Marcel voor om even door te rijden naar IJlst. ,,Het gezin van mijn vader heeft aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een tijdje in IJlst gewoond. In Arnhem was het niet veilig vonden mijn grootouders. Mijn vader en zijn broer kwamen terecht op een boerderij aan de Uilenburg, de anderen zijn opgevangen via de familie Nooitgedagt.’’
Zo dicht bij die plek wilde Marcel wel iets meer over het verhaal te weten komen. Nog voordat ze daadwerkelijk iets meer over de oorlogsgeschiedenis hoorden, waren Marcel en Lionne al verliefd geworden op het stadje.
Terug in Haarlem bleef het bezoek aan IJlst door zijn hoofd spoken. ,,Ik heb op een avond eens op Funda gekeken wat er allemaal in IJlst te koop stond. En toen vond ik dit, Eegracht 8. Een hoekwoning, groot en met ruimte voor een bed and breakfast.’’ Dat laatste idee sluimerde al enige tijd ergens in de hoofden van het stel. ,,We waren onbewust op zoek naar iets anders.’’
Corona maakte het gemakkelijker de niet alledaagse stap te zetten. ,,Wij beseften dat wij niet beslist gebonden zijn aan Haarlem en dat thuiswerken steeds normaler wordt. Op gevoel hebben we toen besloten het huis te kopen en het avontuur aan te gaan’’, zegt Lionne. ,,Wij reisden altijd de wereld rond, maar kenden Friesland eigenlijk helemaal niet.’’ En nu voelen ze zich helemaal op hun plek in IJlst.
De eerste maanden hebben ze hard gewerkt om de B&B helemaal naar hun eigen gevoel in te richten. ,,Dit is natuurlijk een unieke plek. De historie van Nooitgedagt, op het levendigste punt van IJlst aan het water.’’ Een grote zwart-witfoto van de oude fabriek siert de muur in de slaaphoek; een oude werkbank, op de kop getikt op Marktplaats, is door Lionne helemaal opgeknapt. Ook houten speelgoed weet ze daar te vinden, als zij zich in Haarlem voorbereidt op de verhuizing. ,,In de omgeving van Sneek werd een houten autootje aangeboden. Wat blijkt: Bij onze toekomstige buurman’’, lacht zij.
Bij de verbouwing hebben Marcel en Lionne zoveel mogelijk met lokale bedrijven gewerkt. ,,Het contact met de ondernemers en de buurt is heel leuk. Mensen maken tijd voor een praatje op straat. Terwijl ik bezig was met schuren en verven, zag ik steeds toeristen bij de schoorsteen. Die kunnen we nu zelf ontvangen’’, zegt Lionne. En Marcel supt intussen lekker door de grachten en vaarten in de buurt, waar zijn vader in 1945 als vierjarige jongen gewoon achter de sloepjes hing, zoals hem door oudere IJlsters is verteld.